Ap: - Folk skal kunne bo, jobbe og produsere mat i hele landet

- Noe av det første Høyre gjorde da de kom i regjering, var å reise til Brüssel for å fjerne ostetollen. Heldigvis stanset Stortinget forsøket. Det ville vært alvorlig for norske bønder og for arbeidsplasser i distriktene. Ap vil at folk skal kunne bo, jobbe og produsere mat i hele landet, sier Innlandet Aps stortingsrepresentant Rune Støstad.

Rune Støstad

VIL SIKRE LANDBRUKET: - Ap vil at folk skal kunne bo, jobbe og produsere mat i hele landet, sier Innlandet Aps stortingsrepresentant Rune Støstad.

Støstad deltar på Arendalsuka, og har vært i debatt med Høyre-representant Anna Molberg samt flere aktører innen meieribransjen i Norge.

Vil lytte til høringen

Nå pågår en høring om hvilke virkemidler som skal gjelde for aktørene i bransjen. - Vi er for at det skal være konkurranse, og vil undrstreke at konkurransen skal være rettferdig. Nå må vi avvente svarene som kommer inn på høringen før det konkluderes, sier Støstad.

- Vi har ikke sagt at vi skal fjerne alle virkemidler eller tilskudd, men vi avventer høringsrunden som er i gang. Det er viktig å lytte til de ulike aktørene, sier Støstad.

I debatten deltok også Tine-representant Johnny Ødegård, som mener at Tines konkurrenter nå har såpass gode tilskudd at det blir en urimelig konkurransesituasjon. - Det er en helt annen situasjon i dag enn da tilskuddene ble innført, minner Ødegård om.

- Det er mye større import nå, Norge importerer 20.000 tonn ost, masse yoghurt og en rekke andre produkter. Tilskuddene til de andre norske aktørene er dessverre med å belaste den norske melkeprisen og gir oss konkurranseulemper, poengterer Tine-representanten. - Tilskuddene virker ikke den rette veien i forhold til monopolet, påpeker han.

Ødegård utdyper: - Vi har konkurranse fra andre norske aktører, vi har masse oppstart som ikke får dette tilskuddet, gårdsmeierier og en stor underskog som ikke får tilskuddet. Tilskuddsmidlene går i all hovedsak til tre store aktører som konkurrerer på generiske produkter; det går i det alt vesentlige til gul ost og hvit drikkemelk. Dét er utfordringen med systemet slik det fungerer i dag, sier Tines konserndirektør for samfunnskontakt. Han støtter Aps og Sps arbeid for å gjennomgå tilskuddsordningen og gjennomføre endringer.

- Tilskuddssystemet nå er innovasjonsfiendtlig. Det er er mer lønnsomt å investere i noe som kan ta markedsandeler fra Tine på hvit drikkemelk enn å supplere markedet med nye produkter som utvider bredden, sier Ødegård.

- Ap vil ha mangfold

- Fra Arbeiderpartiets side er det viktig med produksjon av norsk ost, og vi ønsker et mangfold. Vi skal klare å ha konkurranse, og vi skal klare å balansere ulike hensyn, sier Ap-representant Rune Støstad.

- Det ligger et godt utgangspunkt på bordet, som betyr at vi ønsker fortsatt konkurranse. Det blir videreført 150 millioner kroner i ordningen. Så vil høringen gå og vi vil lytte til svarene vi får i den, gjentar Støstad.

- Det å ha et jordbruk og det å ha et fantastisk land som Norge, det skal vi også ha i framtida. Det er vår oppgave å tenke helhetlig på det. Et eksempel fra årets jordbruksoppgjør er at vi stimulerer til økologisk jordbruk, så bl.a. Rørosmeieret slipper merpris på den økologiske melka, sier Støstad. - Det er et tiltak som stimulerer til konkurranse, til økologisk produksjon, til magfold og til innovasjon, sier Støstad.

- Stor ryddejobb etter Høyre

- Vi skal lytte til både Q-meieriene, til Synnøve og til andre aktører. Men vi skal også lytte til Tine. Tine har en utrolig viktig posisjon i Norge, har vist det gjennom mange tiår og vil også ha det i framtida som det viktige landbrukssamvirket det er, sier Støstad. - Det står støtt, og det vil vi også støtte opp om i framtida, understreker han.

Innlandet Høyres stortingsrepresentant Anna Molberg mener at Ap bør lytte mer til Høyre i jordbrukspolitikken, noe Støstad kontant avviser. - Er det noe vi ikke skal gjøre i landbrukspolitikken, er det å lytte til Høyre. Vi er nå i full gang med å rett opp igjen etter åtte år med Høyres politikk. et sitter gårdbrukere i min region i Gudbrandsdalen som ikke vet hva de skal gjøre. de tør ikke å satse, fordi det har vært et landbruk nå der det har vært lagt opp til stordrift og store bruk. Altså et landbruk som ikkepasser i Gudbrandsdalen og heller ikke en rekke andre distriktssamfunn i Norge, sier Ap-representanten.

- Vi er i full gang med å rette opp igjen det, og jeg tror kanskje dette er det aller viktigste vi kan gjøre nå. For skal meieribedrifter i Norge overleve må forbrukerne og det norske folket ha tillit til dem. Da må man også ha et jordbruk og en oppslutning rundt støtteordningene til landbruket. Dette henger nøye sammen, minner Støstad om.

- Landbruket sliter. Det skyldes mye av den politikken Høyre førte. Det gjelder både lønna til gårdbrukeren og med tanke på nødvendige investeringer for å ha forsvarlig drift i framtida, sier Rune Støstad.