Ap vil ha bredt forlik om forsvarspolitikken

- Truslene kommer til å være annerledes i tida framover. Vi vil ta initiativ til et bredt forlik i Stortinget om forsvarspolitikken, sier Arbeiderpartiets parlamentariske leder Rigmor Aasrud. Høyre-ordfører i Åmot og Ap-ordfører i Elverum roser initiativet.

Rigmor Aasrud (Ap) på Arendalsuka

VIL HA FORLIK: - Vi vil ta initiativ til et bredt forlik på Stortinget om forsvarspolitikken. I framtida er det helt andre trusler som venter, og politisk forutsigbarhet vil være svært viktig, sier Arbeiderpartiets parlamentariske leder Rigmor Aasrud. På bildet ellers fra venstre er debattleder Jon Kristiansen (NHO), Fredrik Tangeraas (Nammo), Leif Haugland (Obsima Tech), Ola Gundersen (forsvarskoordinator Innlandet fylkeskommune,) Rigmor Aasrud (parlamentarisk leder Arbeiderpartiet), Ole Erik Hørstad (ordfører Åmot kommune, Høyre). Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

Aasruds klargjøring av Arbeiderpartiets posisjon kom under en debatt om forsvarsindustri denne uka i Arendal.

- At truslene kommer til å være helt annerledes i framtida, er sikkert. Østre Toten kommune fikk oppleve hva cyberangrep innebærer, og nå nylig har store deler av regjeringsapparatet fått stengt ned serverne sine. Alt av eposter er fjernet. Nettopp dette vil vi se mer av i framtida, andre typer angrep enn vi tradisjonelt tenker på, sier Aasrud. - Det blir viktig for oss å ta med når vi skal jobbe videre med forsvar, totalberedskap og trusselvurderinger, sier Aps leder på Stortinget.

Vil ha bredt forlik

Utsiktene til et mer uforutsigbart trusselbilde framover, gjør at Arbeiderpartiet vil ha et bredt forlik om forsvarspolitikken. - Mer uforutsigbart trusselbilde gjør behovet større for politisk forutsigbarhet, mener Aasrud.

- Nå er det to store rapporter pluss forsvarssjefens fagmilitære råd som foreligger og skal danne grunnlaget for videre arbeid. Her vil vi prøve å få til et bredt forlik i Stortinget, sier Aasrud. Hun minner om at også statsministeren har sagt dette. - Vi snakker om saker som kommer til å gå over mange, mange år framover. Da er vi avhengige av at de store linjene ligger fast over tid, understreker hun.

- Så får vi se etterhvert hvor stor vifta i et slikt forlik blir til slutt, men jeg håper det i allefall vil være mulig å bli enige om noen retninger, sier Aasrud.

Hun minner om at Norge har forpliktet seg til NATOs 2 prosent-mål. - Og det er store fond som er bygd opp for å bidra i forbindelse med krigen i Ukraina nå, både i EU og i NATO. Det er behov for mye materiell i allefall i en periode for å etterfylle. Så får vi håpe krigen snart finner sin løsning slik at det ikke blir behov for mer etterhvert. Men toppene må vi være forberedt på å ta vår del av, sier Aasrud.

For skryt fra forsvarskommunene

Høyres ordfører i Åmot og Arbeiderpartiets ordfører i Elverum gir tommelen opp for initiativet om et bredt forsvarsforlik.

- Jeg er veldig glad for dette, og for at regjeringen følger opp det som Forsvarskommisjonen også sier. Nå må det kraftsamling til. Vi må få et bredt forlik, slik at det skapes forutsigbare rammer over tid, sier Høyre-ordfører Ole Erik Hørstad i Åmot.

- Den forutsigbarheten trenger også industribedriftene som produserer forsvarsmateriell, understreker Hørstad. - Jeg håper at tida er moden for oss politikere til å nettopp skape det brede forliket som Aasrud snakker om, sier han.

Også Arbeiderpartiets Elverum-ordfører Lillian Skjærvik er glad for initiativet. - I Elverum har vi Terningmoen og Grindalsmoen, og i Åmot ligger Rena Leir. Det er tusenvis av både militært ansatte og sivilt ansatte som trenger forutsigbarhet knyttet til hovedlinjene for forsvarspolitikken, sier hun.

Skjærvik understreker at regionen er klar for å ta enda større oppgaver for det norske forsvaret hvis det er behov for det. - Oppbyggingen av Rena Leir og det store skytefeltet var store løft, og også samlingen av Hærens rekruttutdanning som nå skal skje på Terningmoen er betydelig. Dersom vi i Østerdalen blir bedt om å ta flere store oppgaver knyttet til trening, øvelser eller annen form for beredskap, er vi klare til å gjøre det i samarbeid med nasjonale myndigheter, sier Ap-ordføreren.

Jon Kristiansen, Fredrik Tangeraas, Lillian Skjærvik, Rigmor Aasrud, Leif Haugland og Ola Erik Hørstad, Ola Gundersen

FORUTSIGBARHET: Både NHO, industribedrifter og ordførerne fra forsvarskommunene øsker seg forutsigbarhet og langsiktighet i forsvarspolitikken. Fra venstre: Jon Kristiansen, Fredrik Tangeraas, Lillian Skjærvik, Rigmor Aasrud, Leif Haugland og Ola Erik Hørstad, Ola Gundersen. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen